Julkaistu: 08.08.2024 10:57

Mitä on funktionaalinen lääketiede ja -ravintoterapia?

Funktionaalinen lääketiede on kehitetty ennaltaehkäisemään ja hoitamaan muun muassa kroonisia kansansairauksia, kuten ylipainoa, tyypin 2 diabetesta, masennusta sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Se ei ole vaihtoehto perinteiselle lääketieteelle, vaan erinomainen lisä perinteisen lääketieteen rinnalle, kohti tehokkaampaa kroonisten ja monimuotoisten sairauksien hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Funktionaalisen lääketieteen periaatteen mukaan elimistö hakeutuu parantuessaan kohti sisäistä tasapainoa, joten sairaudet nähdään häiriöinä yksilön ja hänen ympäristönsä välillä. Tähän pyritään vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti niin, että tasapainotila saavutetaan uudelleen.

Yleisesti ajatellaan, että ihminen on terve, jos häneltä ei löydy mitään erityistä diagnosoitavaa sairautta, mutta silti hän voi tuntea itsensä väsyneeksi ja voimattomaksi ja ponnistella päivästä toiseen voimavarojensa äärirajoilla olematta varsinaisesti sairas. Funktionaalinen lääketiede arvostaa myös lääke- ja leikkaushoitoja, jos ne ovat hyvin perusteltuja, mutta korostaa kuitenkin elämäntapa- ja ravitsemusmuutoksia sekä erilaisia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, koska ne ovat edullisempia ja takaavat terveyden (ilman sivuvaikutuksia ja komplikaatioita) huomattavasti pidemmälle ajalle.

Funktionaalisessa lääketieteessä vallitsee kolme tärkeää periaatetta:


  1. Potilaan yksilöllisyys: Tavanomainen lääketiede käsittelee potilasta liiaksi tilastollisena yksikkönä. Funktionaalinen lääketiede painottaa jokaisen potilaan biokemiallista ja fysiologista yksilöllisyyttä. Ihmiset voivat reagoida hyvin eri tavoin lääkkeisiin, ympäristömyrkkyihin ja lääketieteellisiin hoitoihin. Myös optimaalinen vitamiinien ja hivenaineiden sekä muiden ravinteiden tarve voi erota huomattavasti eri yksilöillä. Tämän vuoksi on tärkeää, että lääketieteellinen hoito räätälöidään jokaisen yksilön henkilökohtaisten tarpeiden mukaan.
  2. Vähäisten oireiden huomioiminen: Pienikin epätasapainotila kehossa saattaa ajan mittaan johtaa vakavaan sairauteen. Lumipalloefektin tapaan pienet poikkeamat voivat käynnistää biologisia mekanismeja, jotka lopulta johtavat terveyden heikkenemiseen ja kroonisiin sairauksiin. Tästä syystä "katsellaan, johtaako tämä mihinkään vakavampaan" tai "seurataan tilannetta" -asenne ei ole hyväksyttävä lähestymistapa funktionaalisessa lääketieteessä.
  3. Kokonaisvaltainen lähestymistapa: Ihmiskehoa voidaan parhaiten tutkia ja hoitaa kokonaisuutena. Mahdollisimman tarkan diagnoosin ja tehokkaaseen hoitoon pääsemiseksi lääkärin täytyy harkita kaikkia mahdollisia eri terapioiden/hoitojen lyhyt- ja pitkäaikaisvaikutuksia koko kehoon. Avustamalla ja lisäämällä kehon luonnollisia parantumismekanismeja lääkäri tai terapeutti työskentelee kehon itsesäätelevien terveysmekanismien elvyttämiseksi, eikä niitä vastaan. Funktionaalinen lääketiede pyrkii käyttämään tutkimuksia, joiden avulla voidaan selvittää tärkeimpien kehon toimintakokonaisuuksien tila. Tähän periaatteeseen nojautuva hoito tarjoaa huomattavasti tehokkaamman tavan saavuttaa pitkävaikutteisia tuloksia kuin mitä voidaan saavuttaa pelkällä jo syntyneiden vaurioiden hoitamisella. Funktionaalinen lääketiede tarkastelee mieluummin elinten toiminnallista tilaa kuin niiden patologiaa.

Syy, miksi vain pieni joukko lääkäreitä toteuttaa praktiikassaan funktionaalisen lääketieteen periaatteita, johtuu ennen kaikkea koulutuksesta. Monet lääkärit kokevat, että heidän on helpompi kirjoittaa lyhyellä vastaanotolla pelkkä resepti kuin olla pidempään vuorovaikutuksessa potilaan kanssa. Funktionaalisen lääketieteen lääkärin vastaanotto poikkeaa pitkän vastaanottoajan lisäksi muutenkin tavanomaisesta perinteisestä lääkärin vastaanotosta. Hän kartoittaa aina potilaan ruokavalion ja elämäntavat ja selvittää mahdollisista huonoista elämäntavoista johtuvat ravintoainepuutokset ja kehon häiriötilat. Yksilöllinen ja räätälöity

Lähde:Funktionaalisen lääketieteen yhdistys

Tähän yllä olevaan vielä lisätäkseni: lumipalloefekti, joka usein lähtee helposti vyörymään, on merkittävä tekijä, joka korostaa henkilön yksilöllistä tarkastelua. Esimerkkinä on toistuva flunssailu. Toistuvat flunssat saattavat aiheuttaa poskiontelotulehduskierteen, jota joudutaan lääkitsemään toistuvilla antibioottikuureilla. Valitettavasti monet pöpöt tulevat antibiooteille resistenteiksi, joten joskus voidaan joutua käyttämään useita antibioottikuureja, ennen kuin pöpö saadaan talttumaan. Suolisto on kovilla antibioottien vuoksi, ja usein juuri antibioottikuurin jälkeen saattavat ikävät suolisto-oireet alkaa, kuten turvotus, ilmavaivat ja suolen toiminnan epätasapaino. Bakteeritasapainon järkkyessä saattaa alkaa ilmetä IBS-oireilua ja myös immuunipuolustuksen heikkenemistä, sekä esimerkiksi aivosumua ja keskittymisvaikeuksia. Suoliston epätasapainotila voi pitkittyessään johtaa kroonisempiin suolisto-ongelmiin ja lisätä riskiä sairastua haavaiseen paksusuolentulehdukseen sekä altistaa erilaisille hormonaalisille häiriöille, kuten kuukautiskierron tai kilpirauhasen tai insuliinin erityksen toimintahäiriöille, turvotuksille, allergioille ja ruoka-aineyliherkkyyksille, päänsäryille ja migreenille. Lista on pitkä: mitä erilaisia häiriötiloja jo pelkästään suoliston bakteeritasapainon häiriöt voivat pitkittyessään saada aikaan. Pitää toki muistaa, että voi olla muitakin laukaisevia tekijöitä näille terveysongelmille. Suolisto on monen terveysongelman juurisyy. Siksi funktionaalisessa lääketieteessä ja -ravintoterapiassa aina kartoitetaan myös suoliston tilaa ja pyritään korjaamaan suolistoterveyttä.

Maailmalla ja Suomessakin suolistomikrobien merkityksestä on tehty lukuisia tutkimuksia, ja on mahtavaa, että tutkimuksia tehdään koko ajan lisää ja saadaan uutta tietoa.


Miten minä funktionaaliseen lääketieteeseen erikoistuneena ravintoterapeuttina otan funktionaalisen lääketieteen perusperiaatteet huomioon?


Yksilöt voivat reagoida hyvin eri tavoin esimerkiksi ympäristömyrkkyihin, ravinnon lisäaineisiin ja lääkityksiin. Vitamiini- ja hivenainetarpeetkin ovat erilaiset. Tämän vuoksi on tärkeää, että ravintoterapeuttinen terveyden tukisuunnitelma räätälöidään jokaisen henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Hoidoissa pyritään potilaskeskeisyyteen sairauskeskeisyyden sijaan ja korostetaan kaikkien elinten riippuvuutta toisistaan ja niiden vaikutusta toisiinsa.

On tärkeää, että huomioin ravintoterapeuttina yksilön koko elämän matkalla olevat terveysongelmat, sillä ne usein nivoutuvat yhteen tämän hetken terveyshaasteiden kanssa. Pyrin aina löytämään syyt terveysongelman taustalta. Esimerkiksi aiemmin mainitut antibioottikuurit voivat olla tällaisia syitä. Siksi on tärkeää tehdä kattava terveydentilahaastattelu jokaiselle asiakkaalle. Siitä saadaan paljon lisätietoa tämän hetken terveystilanteeseen johtaneista syistä.

Kiinnitän huomiota terveyttä tukevaan yksilölliseen ruokavalioon sekä suoliston tasapainoiseen toimintaan niin bakteerikannan kuin ruuansulatuksenkin osalta, maksan myrkynpoistojärjestelmän hyvään toimintaan, soluaineenvaihduntaan ja hapetusstressin vaikutuksiin solutasolla, matala-asteisen tulehduksen eliminointiin sekä kehon normaalin pH-tasapainon ylläpitoon. Huomioin myös mahdollisen hormonien epätasapainon.

Näitä kaikkia terveystekijöitä voidaan todellakin tukea yksilöllisen ruokavalion ja lisäravinteiden avulla! Usein asiakkaani ovat käyneet eri lääkäreiden tutkimuksissa saamatta toivottua apua tilanteeseensa, joten heillä on usein jo valmiiksi otettu perusverikokeita. Tarvittaessa otetaan lisäkokeita ja tehdään muita testejä, joista saadaan tärkeitä lisätietoja. Hyödynnän Nordic Laboratorion funktionaalisia terveystestejä, kuten laajaa GI MAP -ruoansulatustestiä ja DUTCH+ -hormonitestiä. Tarvittaessa ohjaan lisätestien perusteella asiakkaan lääkärin vastaanotolle. Teen paljon yhteistyötä funktionaaliseen lääketieteeseen suuntautuneiden lääkärien kanssa.

Funktionaalisen lääketieteen mukaan meille jokaiselle ei välttämättä sovi samanlainen ruokavalio. Ruokavaliolla on todella paljon merkitystä siihen, miten voimme ja millainen on terveydentilamme. Esimerkkinä tästä ovat ylipaino ja hormonaaliset terveyshaasteet, kuten tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, verenpainetauti, korkea kolesteroli ja rasvamaksa. Näen työssäni, miten vääränlainen ruokavalio voi sairastuttaa, mutta myös miten oikeanlainen ruokavalio voi tervehdyttää. Valtava sokerin ja lisäaineiden käyttö sairastuttaa ihmisiä, kuten myös liian prosessoitu ja vähäkuituinen ruokavalio.

Funktionaalinen ravintoterapia on monipuolista terveyden tukemista ravinnon avulla. Ravintoterapeuttina kiinnitän vastaanotolla huomiota hyvään ja monipuoliseen ruokavalioon, riittävään lisäravinteiden määrään sekä asiakkaan stressitekijöihin, stressinhallintaan ja liikunnan määrään. Eli todella kokonaisvaltaista terveyden tukemista saat vastaanotoltani.

Jo Hippokrates totesi aikoinaan: "Ruoka olkoon lääkkeesi, lääke olkoon ruokasi." Tämä lausahdus pätee vahvasti edelleenkin.


Kiinnostuitko? Ota yhteyttä,
niin katsotaan miten voimme auttaa!

ota yhteyttä Osta lahjakortti

Apua arjen jaksamiseen

Ratkaisuja kehon ja mielen
hyvinvoinnille