Julkaistu: 09.12.2020 09:14

Apua funktionaalisesta ravintoterapiasta

Apua funktionaalisesta ravintoterapiasta
Apua funktionaalisesta ravintoterapiasta


Olen 37-vuotias työssä käyvä yhden lapsen äiti. Elokuussa 2019 minulla alkoivat sitkeät refluksi/närästys oireet, joihin eivät happosalpaajat tai VHH ja muut erikoisruokavaliot tepsineet. Marraskuussa 2019 vatsaoireet pahenivat siihen pisteeseen, että kaikki ruoka sai voimaan pahoin, vatsan turpoilemaan. Olo oli usean viikon ajan oksennustautimainen ja vatsa oli ikään kuin käymistilassa. Tutkimuksia tehtiin sairaalan puolella, joista ei selvinnyt mitään hoitoa vaativaa selkeää sairautta.

Ainut apu mitä sieltä sain, oli reseptit pahoinvointi- ja kolmiolääkkeeseen, joihin en missään kohtaan koskenutkaan. Ajattelin, että ko. lääkkeet eivät paranna tätä oloa, ja että syy oireisiini tulisi selvittää jotenkin; maksoi mitä maksoi. Toki stressiäkin oli, mutta en suostunut hyväksymään, että oireeni johtuisivat siitä.

Tammikuussa 2020 oloni oli sietämätön eikä omatoimisesti kokeilemani hiivadieetit ja ravintolisät auttaneet. Paino tippui lähes 10kg ja painoni oli alle 50kg. Sinni meinasi jo loppua kunnes muistin, että viimeksikin muutama vuosi takaperin, sain apua vatsaoireisiini Virpin ravinto-opeilla.

Laitoin viestiä Virpille ja hyvin nopealla aikataululla jo nähtiin Tähtiterveydessä. Ennen ensimmäistä tapaamista, täyttelin lomakkeita jotka käsittelivät monenlaisia asioita: esim. tietoa tämän hetkisistä ruokailutottumuksista, unenlaadusta ja stressitasoista. Näiden tietojen avulla Virpi sai nopeasti kokonaiskuvan tilanteestani.

Tapaamisessa Virpi vakuutteli jälleen, että olosi tulee kohentumaan ihan varmasti, kunhan ensin selvitellään muutamat asiat, jotta tiedetään mitä lähteä hoitamaan. Virpi suositteli laajan suolistoanalyysin tekoa Nordic VMS:n kautta, josta saisimme tietoa oireiden aiheuttajista. Kööpenhaminaan saakka lähetetystä testistä selvisi, että suolistossani oli bakteerien epätasapaino ja eräs bakteeri tulisi häätää.

Toukokuussa 2019 matkustimme Kreikkaan, jolloin muu perhe sairastui ärhäkkään vatsatautiin ja minä lievemmin. Liekö bakteeri muhinut sieltä saakka, sitä emme tiedä. Bakteerin häätämiseen oli nyt kuitenkin kaksi vaihtoehtoa: joko antibiootit tai luonnonantibiootit. Valitsin ensimmäisen vaihtoehdon eli ab-kuurin, jonka minulle määräsi Virpin tuntema lääkäri.


"Testistä selvisi, että olen yliherkkä usealle ruoka-aineelle, joita olin syönyt päivittäin ja vieläpä todella runsaasti."


Hyvin nopeasti kuurin loputtua ”käymistila” vatsassani rauhoittui, mutta vatsani oli edelleen kummallinen. Suolistoanalyysistä löytyi myös merkkejä suoliston läpäisevyydestä (vuotavasta suolesta), jonka syytä selviteltiin myöhemmin ruoka-aineyliherkkyystestillä sekä keliakia- ja kilpirauhaskokeilla.

Maaliskuussa 2020 antibioottikuurin jälkeen teimme vielä ruoka-aineyliherkkyystestit Nordic VMS:n kautta. Testistä selvisi, että olen yliherkkä usealle ruoka-aineelle, joita olin syönyt päivittäin ja vieläpä todella runsaasti. Ei ihme, että oloni ei vielä ab-kuurin jälkeenkään ollut normaali. Lähinnä närästys ja alakuloisuus vaivasi edelleen.

Poistin ruokavaliostani yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet, ja oloni alkoi jälleen kohentumaan, muttei riittävästi. Ruokavalioni koostui tässä vaiheessa keitetyistä vihanneksista ja kalasta ja kanasta. Myös sokeri ja maitotuotteet ja gluteiini olivat poissa kuvioista. Kaalien syöntiä rajoitettiin.

Koivun siitepöly on keväisin ollut riesanani, joten jätin myös ristiallergiaa aiheuttavat ruoka-aineet pois. Ja kappas; kaikki vatsaoireet ja närästykset olivat poissa. Tämän hokattuamme pystyin pikkuhiljaa laajentamaan ruokavaliota Virpin avustuksella monipuolisemmaksi. Hänellä oli aina hyviä uusia ehdotuksia ruoista, joita lähteä kokeilemaan.

Toukokuussa 2020 elämä vatsanongelmien kanssa alkoi normalisoitumaan. Viimeisellä ravintoterapiakäynnillä sain selkeät ohjeet, kuinka lähteä siedättämään takaisin ruoka-aineita joille olen yliherkkä. Virpi suositteli myös jatkossa maitohappobakteerien käyttöä. Maitohappobakteerien tulisi olla minun tapauksessani sellaisia, jotka eivät tuottaisi histamiinia.

Tätä en olisi itse tullut ajatelleeksi, että maitohappobakteereista kaikki eivät käy kaikille. Myös muita ravintolisiä otin keväällä Virpin suosituksella käyttöön esim. kalaöljyä ja monivitamiinivalmistetta.


"On mahtavaa, että Kokkolasta löytyy Virpin kaltaisia asiantuntevia auttajia."


Nyt kesän 2020 aikana olen saanut pikkuhiljaa muutamia ruoka-aineita takaisin ruokavalioon, joista sain aikaisemmin närästys/refluksireaktioita joko heti tai viiveellä. Tällä hetkellä toteutan pitkälti Fodmap-ruokavaliota, joka kohdallani toimii kompassina ruokaviidakossa.

Maltti on valttia ja kärsivällisyyttä vatsan kunnostamisessa vaaditaan. Kaiken kaikkiaan, monen monta palasta täytyi tässäkin tapauksessa loksahtaa kohdilleen, jotta huikea lopputulos saatiin aikaan. Tästä suuret kiitokset Virpille! On mahtavaa, että Kokkolasta löytyy Virpin kaltaisia asiantuntevia auttajia.

Hän jos joku huolehtii asiakkaistaan suurella sydämellä. Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata tätä Virpiltä saatua hoitoprosessia, olisi se: kokonaisvaltainen. Virpi on helposti lähestyttävä ja kunnon tsemppari. Suosittelen funktionaalista ravintoterapiaa Virpin avustuksella ihan jokaiselle.


Kiinnostuitko? Ota yhteyttä,
niin katsotaan miten voimme auttaa!

ota yhteyttä Osta lahjakortti

Apua arjen jaksamiseen

Ratkaisuja kehon ja mielen
hyvinvoinnille