Julkaistu: 09.11.2016 15:06

Ruokavalion muutos auttoi suolistosairauteen

Olen 44-vuotias mies ja sairastanut n.10v kroonista suolistotulehdusta Colitis Ulcerosaa ja tottunut elämään erilaisten vatsakipujen sekä –oireiden kanssa. Neljäkymppisenä ”normaali” keski-ikäisen miehen terveystarkastus työterveydessä ja tulos sokerit, kolestrolit ja verenpaineet koholla, määräyksenä pudottaa painoa ja muuttaa ruokavaliota. Näin teinkin ja sain painoa pudotettua 25kg ja verenpainetta lukuunottamatta sain tilanteen hallintaan sokerin ja kolestrolin osalta. Tässä yhteydessä alkoi matka luomu ja superfood maailmaan. Olin tyytyväinen kun sain muutettua ruokavaliota ja huomasin sen vaikutuksen mm suolistosairauteeni ja elintoimintaan, mutta jollain tasolla jäi tunne, että jotain jäi vielä puuttumaan ja jotain pitäisi tehdä vielä enemmän.

Tämän jälkeen elämääni osui jakso, jossa tapahtui monta muutosta samanaikaisesti aiheuttaen henkistä ja fyysistä kuormitusta pitemmän aikaa. Huomasin tässä vaiheessa jo muutokset vatsan ja suoliston toiminnassa sekä aivotoiminnassa tapahtuvat muutokset, mutta en pystynyt niihin keskittymään koska ei ollut resursseja, elämäni oli tukossa ja samoin minä. En pystynyt keskittymään oikein mihinkään ja aloitekyky tuntui hävinneen kokonaan, kaikki pienetkin arjen asiat tuntuivat vaikeilta. Töissä sinnittelin, vaikka työtehtävät tuntuivat raskaalta, tunsin pääseväni töissä pois siviilielämän päälle kaatuvasta tilanteesta. Kaikki loppuu aikanaan ja niin myös elämäni helpottui ja alkoi palata pikkuhiljaa normaaliraiteille viime vuoden keväällä. Ajattelin kehoni toimintojen palautuvan ennalleen kesän aikana stressin lauettua, mutta toisin kävi, elimistöni teki vastareaktiona täyskäännöksen ja kaikki oireet pahenivat ja kaikenlaisia uusia ilmaantui. Varsinkin vatsani heittäytyi mahdottomaksi ja tuntui, että sama mitä suuhun laittaa niin aina maha kipeä, turvoksissa ja tukkoinen olo ilmavaivoista ja närästyksestä puhumattakaan. Paino nousi, vaikka syöminen ei muuttunut. Aivot tuntuivat olevan sumussa ja kaikenlainen ajatustyö vaikealta, mikään ei kiinnostanut eikä huvittanut. Myös suolistotulehdukseni aktivoitui aiheuttaen lähes päivittäisiä kipuja. Unirytmi hävisi ja nukkumisesta ei tullut mitään, en saanut unta ja jos sain , heräsin vähän väliä, olin väsynyt yötä päivää. Kävin työterveyslääkärillä muutaman kerran vaivojani valittamassa ja vastauksena kehoitus ottaa enemmän colittiin määrättyjä lääkkeitä. Minulla oli jo aikaisemmin herännyt mielenkiinto funktionaalista lääketiedettä kohtaan ja tässä kohtaa tuli ajatus, että eihän tämä näin voi olla, lisää tabletteja ilman syy selvitystä oireille.

Syksyllä aikani pohdittuani tajusin, että koululääketiede ei minua auta vaan apua on haettava muualta. Vaimoni oli minulle vihjannut Tähtiterveyden Virpistä ja ravintoterapiasta ja vaikka se tuntui oikealta polulta, en saanut itseäni liikkeelle, kunnes vuoden lopulla oli Tähtiterveydellä avoimet ovet, silloin sain itseni raahattua paikalle ja lyhyen juttutuokion tuloksena oli vastaanottoaika varattuna ja tunne siitä, että olen oikeassa paikassa. Alkuvuodesta suoritettujen tilannekartoituksen ja labratestien jälkeen oli peli selvä, suolistossa kasvoi hiivaa ja suoliston bakteerikanta oli epätasapainossa, osa bakteerikannasta oli kasvanut liikaa ja osa hävinnyt kokonaan. Maaliskuun alusta aloitin ruokavalion muutoksen Virpin laatimien ohjeiden perusteella, jätin valkoiset sokerit ja viljat pois, vähensin punaisen lihansyönnin minimiin, lisäsin kasviksien käyttöä huomattavasti, pyrin välttämään kaikkea teollisesti prosessoitua ja suosin luomua ja itse valmistettua jne. Tähän lisäksi kuurina suoliston paranemista tukevat vitamiini- ja hivenaineet.

Odotin saavani tuloksia parin kuukauden sisällä, mutta hämmästys oli suuri kun huomasin oireiden alkavan hävitä jo kahden viikon jälkeen aloituksesta. Kun olin noudattanut vajaan kolme kuukautta tiukkaa linjaa hiivanpoiston aikana, alkoi oloni olemaan hyvä, suolistotulehdus oli rauhoittunut ja vatsa ei ollut turvoksissa jatkuvasti ja aivosumu hellitti. Nyt puolen vuoden jälkeen tunnen oloni hyväksi, sellaiseksi jota olen kaivannut ja jota en ole yli 10 vuoteen kokenut. Suolistotulehdus pysyy kurissa ilman lääkkeitä, aiheuttaen toisinaan lieviä oireita, tunnen itseni energiseksi ja jaksan olla kiinnostunut ympäröivästä maailmasta. Ja lisäbonuksena painoni on pudonnut 15kg ilman päivänkään laihduttamista. Mikä parasta, en koe jättäessäni ns. teollisesti prosessoidun normaaliruokavalion menettäneeni mitään, päinvastoin olen saanut tilalle uusia mahdollisuuksia. Loppuyhteenvetona voin todeta, että kannatti avata Tähtiterveyden ovi, sain sieltä elämäni takaisin.


Kiinnostuitko? Ota yhteyttä,
niin katsotaan miten voimme auttaa!

ota yhteyttä Osta lahjakortti

Apua arjen jaksamiseen

Ratkaisuja kehon ja mielen
hyvinvoinnille