Tänään ajattelin kirjoittaa jokapäiväisen ruokamme sisältämistä ravinteista. Saammeko niitä riittävästi ruuasta vai pitääkö ravinteita ottaa lisää myös purkista ja jos pitää, niin minkälaisia lisäravinteiden pitäisi olla?
Ravintolisien maailma on varsin villi ja niin apteekkien kuin luontaistuotekauppojenkin hyllyt notkuvat toinen toistaan paremmiksi kuvailtuja tuotteita. Johan sitä tavallisen kuluttajan pää on ihan pyörällä: mitä vitamiineja sitä kannattaisi syödä ja mistä niitä ostaa tai mikä nyt sitten on huono- tai hyvänlaatuinen tuote?
Yritän tässä kirjoituksessani avata asiaa tarkemmin
ravintoterapeutin näkökulmasta. Valitettavasti suurin osa markkinoilla olevia apteekkien ja luontaistuotekauppojen vitamiinilisistä ovat keinotekoisesti valmistettuja eli synteettisiä valmisteita. Imeytyvätkö ne elimistön hyödyksi vai eivät? Olen sitä mieltä, että eivät. Kehon solut tunnistavat aina parhaiten ruuasta saadun ravintoaineen kuin sen kemiallisen muodon.
Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on energiansaannin perusta
Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on suositeltavaa meille ihan jokaiselle riittävän päivittäisen energiansaannin turvaamiseksi. Jos energiansaanti on liian vähäistä, niin se vaikuttaa ihan jokapäiväiseen jaksamiseemme niin työssä kuin vapaallakin. Jos energiaa saadaan liian vähän, alkaa kroppa kulkea käsijarru päällä, eikä energiaa riitä riittävästi kehon kaikkiin toimintoihin.
Siitä energiasta, jota saamme ruuasta, suurin osa kuluu peruselintoimintojen turvaamiseen kuten sydän- ja verenkiertoelimistöön, aivojen toimintaan, lihastoimintoihin ja lämmönsäätelyn ylläpitämiseen. Jos ravinteita ei ole saatavana riittävää määrää, alkaa keho toimimaan säästöliekillä ja säästämään ravinteita ei niin tärkeistä tekijöistä, kuten mm. hormonitoiminnoista. Mutta onhan ne hormonitoiminnatkin tärkeitä!!
Tarvitsemme energiaa ja ravinteita esimerkiksi kilpirauhasen toiminnan säätelyyn ja sukupuolihormonien toimintaan, haiman verensokerisäätelyyn tarvittavasta insuliinihormonista puhumattakaan. Nivelet tarvitsevat ravinteita toimiakseen hyvin ja luusto jaksaakseen vahvana kannatella meitä. Kehossamme on 37 biljoonaa solua, jotka kaikki tarvitsevat ravinteita toimiakseen hyvin ja pitääkseen meidät terveinä.
Solut sisältävät n. 8000 entsyymiä, joita tarvitaan kehon erilaisissa kemiallisissa reaktioissa. Ilman näitä elämä ei olisi mahdollista. Tarvitsemme päivittäin noin 50 eri ravintoainetta, mukaan lukien vitamiinit ja hivenaineet, rasvahapot ja aminohapot ja tämän päälle tietenkin tarvitsemme suoliston toimintaa tukevia kuituja. Ruuasta tulisi saada nämä kaikki ravintoaineet päivittäin. Mutta saammeko me tänä päivänä riittävästi ravinteita ruokavaliostamme?
Onko ruokavaliosi kunnossa?
Syötkö joka päivä puoli kiloa kasviksia, siihen päälle vielä pari annosta marjoja ja hedelmiä, saatko riittävästi proteiinipitoista ruokaa ja hyviä rasvahappoja? Monen elämäntyyli on niin kiireinen, ettei ruokailuihin jää riittävästi aikaa. Aamupala saatetaan kuitata kupillisella kahvia ja lounas kahvilla ja sämpylällä tai hampurilaisaterialla. Kasvavat nuoret blokkaavat kouluaterioita ja käyvät ostamassa lähikioskilta croissantin ja energiajuomaa. Työpäivän jälkeen saattaa olla niin kiire harrastusten pariin, että päivällinen kuitataan annoksella einesruokaa.
Sokerin saanti ylittää suositukset monella ihan jokaikinen päivä. Sokeria sisältäviä tuotteita tulee nautittua helposti, kun sillä on näppärää korvata pieni energiavaje, joka on tullut väliin jääneestä ateriasta. Korvaamme siis aterioita kaikella epäterveellisellä syömisellä. Näin ei voi jatkua. Me sairastutamme itsemme huonolaatuisella ravintoaineköyhällä ruualla!!
Olen kolunnut läpi työssäni monenlaisia ruokapäiväkirjoja. Useinkin ruokapäiväkirjojen ateriat sisältävät varsin hiilihydraattipitoista ruokaa, leipää, keksejä ja pastaruokia. Toisinaan annoksista uupuu tuoreruoka lähes kokonaan. Joskus näen ruokapäiväkirjoja, joissa proteiinien saanti on hyvin vähäistä ja hyviä rasvahappoja on tuskin nimeksikään. Eipä ole ihme, jos tällainen ruokavalio väsyttää ja verensokerit heilahtelevat makoisten palojen nauttimisesta turhankin kanssa. Siksi herättelen todellakin tarkkailemaan mitä suustamme alas laitamme.
Ruokailuun ja ruuanvalmistukseen pitäisi järjestää päivästä riittävästi aikaa. Voimme näin ihan jokainen edistää itsemme ja rakkaidemme jaksamista ja terveyttä. Hyvänlaatuinen perusruoka pitää terveyttä yllä, kun saamme riittävästi hyviä rakennusaineita syömästämme ruuasta. Hyvä ruokavalio on kaiken pohjana ja ravintoaineet tulisi saada ruuasta. Kehomme solut rakastavat ja tarvitsevat hyvää ja ravitsevaa ruokaa.
Vitamiinit ruokavalion tukena
Entä sitten, jos et kuitenkaan syystä tai toisesta pysty toteuttamaan riittävän monipuolista ruokavaliota? Pitääkö turvautua silloin vitamiinivalmisteisiin? Vastaukseni on KYLLÄ. Hyvänlaatuisilla ravintolisillä, voimme täydentää ruokavaliomme puutteita. Tai vaikka söisitkin todella monipuolisesti, niin silloinkin joskus vain tarvitsemme lisää ravinteita purkeista. Kasvisruoka ei sisällä samalla tavalla hyviä ravinteita kuin ennen. Tehoviljely saa ravinteet vähenemään. On tutkittu että noin 30 % kasvisten sisältämästä carotenoidipitoisuudesta on laskenut viimeisen vuosikymmenen aikana.
Rasvojen prosessointi muuttaa hyvät rasvahapot transrasvaksi, joka ei ole enää terveellistä rasvaa. Kalan laatu on muuttunut ja kala saattaa sisältää niin raskasmetalli- kuin muovijäämiä ym. haitta-aineita. Eli saatamme saada syömästämme ruuasta jopa haitta-aineita. Suuresta e-koodilistasta puhumattakaan. Lisäaineita saamme kohtuuttoman paljon. Ne eivät ole kenenkään terveydelle hyväksi. Lisäävät vain valitettavasti terveysongelmien syntyä.
Erilaiset terveystekijät ja sairaudet kuluttavat ravinteita ja tällöin ravintoaineiden tarve lisääntyy. Jos sinulla on ollut pidempi stressijakso elämässäsi, niin C-ja B-vitamiinivarastot tarvitsevat ehdottomasti täydennystä. On tutkittu mm. omega 3 -rasvahappojen vaikutusta aivotoimintoihin, muistiin, sydän- ja verenkiertotoimintojen tukemiseen ja hiljaisen tulehduksenkin suitsemiseen sekä monen muun terveystekijän edistämiseen. Omega 3 -rasvahapot ovat todella tärkeitä terveyden edistäjiä. Jos taas kärsit osteoporoosista, niin silloin ravintoaineita pitää todellakin tankata keholle roppakaupalla lisää. Tällöin ei pelkkä syömämme ruoka riitä.
Paljon tutkimuksia on tehty maailmalla D-vitamiinin hyödyistä. Tämän me kaikki onneksi jo allekirjoitamme, että D-vitamiinilisää tarvitaan täällä pimeässä pohjolassa ihan ympäri vuoden. Emme saa ruuasta riittävää määrää D-vitamiinia. Tarvitsemme D-vitamiinia torjumaan flunssaa, blokkaamaan keholta hiljaista tulehdusta kuin tukemaan mm. luustoterveyttä.
Suoliston toiminnan ongelmat saattavat vaikuttaa, ettei ravintoaineet imeydy ruuasta riittävän hyvin. Tällöin syntyy ravintoainevajeita. On tärkeää tukea suolistoa, verenkiertoelimistöä kuin aivotoimintojakin. On tärkeää tukea kaikkia kehon toimintoja ja silloin tarvitaan myös lisäravinteita purkista. Pelkkä ruoka ei valitettavasti riitä. Ravintoterapiassa räätälöin lisäravinnesuositukset aina yksilöllisesti jokaisen asiakkaan terveystilanteen mukaan. Suosin täysruokapohjaisia lisäravinteita, jotka ovat ruuasta tiivistetyssä muodossa valmistettuja lisäravinteita.
Ruokapohjaiset vitamiinit imeytyvät paremmin
Solut tunnistavat ruuan, joten keho osaa hyödyntää ne paremmin kuin synteettiset vitamiinit. Synteettiset vitamiinit imitoivat luonnollisia ravinteita, mutta eivät toimi kehossa luonnollisten ravinteiden tapaan. Synteettinen vitamiini on kemikaalinen isolaatti, eli vain yksi yksittäinen komponentti. Luonnossa ravinteet muodostavat monimuotoisempia kokonaisuuksia. Nämä kokonaisuudet toimivat yhteistyössä muiden ravinnossa esiintyvien vitamiinien, entsyymien ja aminohappojen kanssa ja imeytyvät tehokkaasti. Täten kokonaisvaltainen vaikutus kehossa on paras mahdollinen. Synteettisellä vitamiinilla ei valitettavasti ole samanlaista kapasiteettia.
Synteettinen vitamiini voi olla identtinen tai lähes identtinen kemiallinen kopio tämän luonnollisesta vastaparista. Vaikka tämä on monella tapaa hyödyllistä, ei synteettinen vitamiini pysty vastaamaan luonnollisen ravinteen tehoa. Synteettinen vitamiini voi suoriutua hyvin joistain vitamiinin funktioista, mutta olla täysin hyödytön toisissa. Synteettisellä vitamiinilla on lähes poikkeuksetta vain osa luonnollisen ravinteen biologisesta aktiivisuudesta, mikä tarkoittaa, että sen teho on pienempi. Luonnollisten ravinteiden ollessa huomattavasti paremmin imeytyviä sekä tehokkaampia, tarvitaan niitä myös huomattavasti vähemmän suhteessa niiden synteettisiin vastineisiin.
Olen sitä mieltä, että antioksidanttien nauttiminen ruuasta ja puhtaista ruokapohjaisista ravintolisistä on paljon hyödyllisempää ja terveyttä edistävämpää kuin syödä ravintoaineköyhää ruokaa ja syödä lisäravinteina synteettisiä lisäravinteita. Kuten jo aiemmin mainitsinkin, niin meidän solut tarvitsevat antioksidantteja toimiakseen hyvin. Jos solujamme piinaa hapetusstressi antioksidanttien puutteessa, niin se todellakin altistaa monille erilaisille terveysongelmille, kuten sydän- ja verisuonisairauksille ja muille elintapasairauksille. Pidetään siis huolta meidän kehomme biljoonista soluista!!
Maailman johtava ruuasta valmistettuja ravintolisiä valmistava amerikkalainen
Neolife tekee tutkimustyötä SAB-tiedemiesryhmänsä kanssa juuri soluaineenvaihdunnasta ja on maailman johtavia soluaineenvaihdunnan asiantuntijoita. Solubiologian uranuurtaja
Arthur Furst on yrityksen perustajajäsen. Hän on tehnyt valtavaa uraa uurtavaa työtä tutkimalla juuri ravinnon vaikutuksia terveyteen ja myös syövän syntymekanismeihin kuten terveyden tukemiseenkin ravinnon avulla. Hän on kehittänyt syövänhoidossa käytettävän sytostaattihoidon.
Tästä voit lukea lisää emeritustohtori Furstista.
Neolifen SAB-tiedemiesryhmä tekee vakuuttavaa tieteellistä tutkimustyötä eri ravintoaineiden vaikutuksista terveyteen mm. miten antioksidantit torjuvat ja parantavat kehon luonnollista kykyä suojautua ilmasta, vedestä ja ruuasta saatavia ympäristömyrkkyjä vastaan. Tämä kehon luonnollinen puhtaista ravinteista saatava suoja, suojaa soluja mahdollisilta soluvaurioilta. Miten huikeita löytöjä tiedemiehet tekevätkään tänä päivänä maailmalla. Olen niin kiitollinen, kun olen löytänyt Neolifen ja voin tukea näillä ravintolisillä niin itseäni, läheisiäni kuin asiakkaitanikin voimaan paremmin ja elämään terveempää elämää. Upeaa nähdä työssäni päivittäin ruokavaliomuutosten ja lisäravinteiden tuomat huikeat terveyshyödyt.
Pidetään siis itsestämme ja terveydestämme huolta ihan joka päivä!